Magyarországon a halálozási statisztikák második helyén a daganatos megbetegedések állnak. A rosszindulatú elváltozások korai felismerése nagyban növeli a túlélési esélyeket, ezért a megelőzés, valamint a szűrővizsgálatok szerepe kiemelkedő jelentősséggel bír.

A szakirodalomban praecancerosisok említett eltérések rákmegelőző állapotot jelentenek, melyek klinikailag és szövettanilag is kóros elváltozások. A praecancerosissal érintett nyálkahártyán a normális szerkezetűvel összehasonlítva gyakrabban fordul elő laphámrák. A rákmegelőző állapotok kialakulását számos, egész szervezetet érintő állapot segítheti, pl. szifilisz, vérszegénység, submucosus fibrosis.

Obligat precancerosisok: Azok a rákmegelőző állapotok, melynek egy része kezelés nélkül, egy bizonyos idő elteltével, kivétel nélkül rosszindulatú tumorrá alakulnak.

Fakultativ precancerosisok: Azok a rákmegelőző állapotok, melyeknek csak bizonyos százaléka válik rosszindulatú daganattá.

Rákmegelőző állapotok

Obligat precancerosisok

 • Erythroplasia Queyrati (A Bowen kór intraoralis formája)
 • Homogen erythroplakia (felszínes)
 • Szemcsés erythroplakia (papillomatosus)

Fakultativ prekancerosisok

 • Leukoplakia: szájnyálkahártya le nem törölhető fehér foltja.
 • Lichen ruber planus: Szürkésfehér hálózatos csíkok a nyálkahártyán
 • Cheilitis chronica actinica: jellemzően az alsó ajkon keletkezik, kezdetben az ajakpír hámlik, majd ennek helyén gyulladt, vörös berepedések maradnak vissza, mely területek fájdalmasak, könnyen véreznek. Az ajak megduzzad, fájdalmassá válik és tömör tapintatú lesz. A folyamat nyáron kifejezettebb, télen javuló tendenciát mutathat, de évek múltán a tünetek állandósulnak.
 • Cheilitis grandularis: A járulékos nyálmirigyek megduzzadnak, az ajakpír illetve a nyálkahártya alatt jól körülírt kis göbök tapinthatóak, az ajkon kis piros pontok tűnnek elő, melyekből nyomásra, de spontán is sűrű nyál ürül.
 • Naevus pigmentosus (anyajegy): melanin felszaporodása a hámban,
 • Hegek, krónikus fekélyek: krónikusan ismétlődő mechanikai hatások fekélyt, hegeket hozhatnak létre, melyek rosszindulatúvá  válhatnak. Elhúzódó sebgyógyulás esetén gondolnunk kell rosszindulatú daganatra, ha a helyi okok megszüntetése után sem következik be a sebgyógyulás.

Magyarország a szájüregi rákok által okozott halálozás tekintetében férfiak és nők esetében egyaránt első helyen áll Európában. A Rákregiszter adatai szerint hazánkban 2001-ben 1432 férfi és 305 nő halt meg a szájüreg rosszindulatú daganata miatt. 1975 óta a szájüregi rákos halálozás körülbelül ötszörösére növekedett, mindkét nemben.

A szájüregi rákok esetében zömében olyan rákokról van szó, amelyek már a rák kifejlődését megelőzőállapotban is könnyen felismerhetők, a szájüreg fogorvos által történő egyszerű, gondos áttekintésével. Sok esetben maga a beteg is időben észreveheti.

Az időben felfedezett és kezelésbe vett szájüregi rák az esetek 80%-ában meggyógyítható.

Kérje ingyenes telefonos konzultációnkat!

Nem gond, ha még nem tudja, hogy milyen kezelésre lenne szüksége, vagy egyéb kérdés merült fel. Azért vagyunk, hogy segítsünk! Adja meg elérhetőségét és kolléganőnk részletesen tájékoztatja a lehetőségekről és felméri, hogy melyik szakemberünk tud Önnek segíteni.

  Írja meg, hogy hétköznapokon mikor kereshetjük, és alkalmazkodunk az Ön idejéhez!