Magyarország európai létékben a lakosság arányában az első, a világon pedig a harmadik a szájüregi daganatok gyakoriságágát tekintve. Hazánkban évente mintegy 1500-an halnak meg a szájrák következtében. A betegség kialakulásában a dohányzáson és a rendszeres alkoholfogyasztáson túl a HPV fertőzés is szerepet játszhat.

Az ajak-, a szájüreg- és a garat rosszindulatú daganatainak száma valamelyest javult az elmúlt évtizedben, míg 2005-ben 3400, addig 2018-ban 3200 megbetegedést regisztráltak Magyarországon.

A megfigyelések alapján a szájüregi daganatos megbetegedések mérséklődése elmarad a dohányzás és az alkoholfogyasztás visszaszorulásától, aminek többek között a a human papilloma vírus (HPV) jelenléte lehet az oka.

A megváltozott szexuális szokások következtében a HPV mind a nők, mind a férfiak fiatal korába előfordul. Logikusan következik, hogy a HPV elleni védőoltás mindkét nem esetében történő bevezetése pozitív változást hozhat a szájüregi daganatok előfordulásának tekintetében.

A tartós rekedtség, nyelési nehézség, véres köpet,  valamint az elhúzódó nyaki duzzanat, mind figyelmeztető jel. A szájüregben lévő, hetekig vérző apró seb is gyanúra adhat okot.

A legtöbb szájüregi daganatos betegség korán felismerhető a félévenkénti-évenkénti fogorvosi szűréssel, melynek során mindig ellenőrzik az ajkakat, a szájüreg és szájgarat nyálkahártyáját.

A hiedelemmel ellentétben azoknak is érdemes rendszeresen elmenniük fogorvoshoz, akik már fogatlanok, mivel daganat nem a fogakat, hanem a környező lágy és keményszöveteket érinti. A rákos elburjánzás nyálkahártyában, a csontban, az erekben, valamint a nyaki nyirokcsomóban egyaránt feltűnhet. Fontos tény, hogy áttét esetén az ötéves túlélés esélye 25-40%, míg a kis kiterjedésű, áttét nélküli daganatok esetében 75-80%. Belátható, hogy akár egy kontroll elhagyása is nagy jelentőséggel bír a szájüregi daganatok tekintetében.

Kérje ingyenes telefonos konzultációnkat!

Nem gond, ha még nem tudja, hogy milyen kezelésre lenne szüksége, vagy egyéb kérdés merült fel. Azért vagyunk, hogy segítsünk! Adja meg elérhetőségét és kolléganőnk részletesen tájékoztatja a lehetőségekről és felméri, hogy melyik szakemberünk tud Önnek segíteni.

    Írja meg, hogy hétköznapokon mikor kereshetjük, és alkalmazkodunk az Ön idejéhez!