A rák ijesztő betegség, mely egészen korai stádiumban akár kemo- vagy  sugárterápiával, esetleg kisebb sebészi beavatkozással is kezelhető. Ezek a korai kezelési módszerek nagyon hatékonyak lehetnek, de esetenként nagyon kellemetlen vagy akár fájdalmas mellékhatásokkal járhatnak. Ezek az egész testen, akár a szájban is jelentkezhetnek, fogak, az fogíny, a szájüregi szövetek és a nyálmirigyek mind érintettek lehetnek.

A rákterápia által okozott szájüregi problémák némelyike akár olyan fokú is lehet,  hogy el kell halasztani vagy fel kell függeszteni magát a rák ellenes kezelést is. A mellékhatások ismeretével az orvos és fogorvos kezelheti, csökkentheti vagy megszűntetheti a panaszokat.

A szájüregre gyakorolt hatások

A kemoterápiának és a sugárterápiának lehetnek szájüregi mellékhatásai, amelyek a rák és rákkezelés típusától függően változhatnak. Ezek a mellékhatások különböző módon jelenhetnek meg:

  • A szájszárazság (Xerostomia) a nyál termelésének csökkenését vagy összetételének megváltozását jelenti, mely a nyálmirigyek érintettségéből fakadhat.
  • Fogszuvasodás jelenhet meg a nyálelválasztás megváltozása miatt.
  • Fájdalmas, égő érzés jelenhet meg a a szájban, a nyelvben és az ínyben, amelyek szintén a megváltozott nyálelválasztás következménye.
  • Szájnyitási korlátozottság.
  • Étkezési, beszéd és nyelési nehezítettség.
  • Ízérzési zavar.
  • Fogágybetegség alakulhat ki.
  • Az immunrendszer gyengülése.

A fogorvos ajánlásokat tehet a mellékhatások kezelése érdekében, így megőrizhető a száj kényelme és egészsége.

Mit a teendő a rákkezeléseket megelőzően?

A kemoterápia vagy a sugárterápia megkezdését megelőzően érdemes fogait és száját is kivizsgáltatni, hogy az esetleges problémaforrásokra fény derüljön. A fogorvosok a rékkezelés megkezdése előtt mihamarabb, de legkésőbb két héttel előtte alapos fogorvosi vizsgálat elvégzését javasolják a nemkívánatos mellékhatások csökkentése vagy elkerülése érdekében. A fogszuvasodásokat illetve fogágybetegséget már a rákkezelést megelőzően kezelni szükséges.
A fogászati vizsgálat előtt tájékoztatni kell a fogorvost a daganatos betegség tényéről, és aktualizálni szükséges a páciens kórtörténetét. Fogorvosnak ismernie kell a daganatos diagnózist, a tervezett terápiát és biztosítani kell számára a lehetőséget, hogy konzultáljon az onkológussal. Ezek alapján a fogorvosnak lehetősége van megtervezni a páciens fogászati kezelését, ajánlásokat tenni,  és támogatni az onkológiai kezelést végző orvosának munkáját.

Hogyan kell ápolni az onkológiai páciens száját?

Rákos megbetegedés esetén különösen fontos megfelelő szájhigiénia fenntartása, mely foglalja a napi kétszeri-háromszori fogmosást és a napi legalább egyszeri fogselyem használatot. Kemo- vagy sugárterápia esetén a páciens szája kiszáradhat, nagyobb a fogszuvasodás és az ínybetegségek kialakulásának valószínűsége, ezért érdemes minden étkezést követően fogselymet használni. Használhat antibakteriális szájvizet, de fontos az alkoholt tartalmazó szájvizek mellőzése.

Mit lehet tenni a szájszárazság ellen?

A kemoterápia és a sugárterápia a nyálmirigyekre is hatással van. A szájszárazság kellemetlen érzés, amelyet a nyáltermelés csökkenése és összetételének változása okoz. A szájszárazság növelheti fogszuvasodás és égő vagy fájdalmas érzés kialakulásának kockázatát.
Rákos megbetegedés és szájszárazság esetén naponta legalább négyszer javasolt fogat mosni, és javasolt fogselymet is használni.
Floridot tartalmazó fogkrémet javasolt használni annak érdekében, hogy még jobban védje fogait a fogszuvasodástól. Naponta többször lehet a szájat meleg vízben oldott só- és szódabikarbóna-oldattal öblíteni, melyet tiszta vízzel szükséges kiöblíteni. Használható alkoholmentes szájvíz is.
Rákos megbetegedés esetén, legyen szó kemo- vagy sugárterápiáról, megváltozik az ízérzés képessége, és nehezebben lehet a megszokott ételek fogyasztása. A kényelmetlen nehézségek ellenére fontos fenntartani a kiegyensúlyozott étrendet.

Mit együnk?

A rákkezelés során a páciens hányingert és étvágytalanságot tapasztalhat. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag és energia bevitele. A kielégítő fehérjebevitelt is biztosítani szükséges. Elegendő vitaminbevitelhez gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása szükséges, ennek hiányában vitamin-készítményekkel pótolhatóak a nélkülözhetetlen ásványi anyagok. Sok orvos a csontok egészségének megőrzése érdekében D-vitamin és a kalcium bevételét javasolja.
Rákkezelés során kerülendő a dohányzás és az alkoholfogyasztás, mivel azon túl, hogy ezek maguk is nővel a rák kialakulásának kockázatát, a terápia hatékonyságát is rontják. A savas ételek irritálhatják a szájnyálkahártyát, kerülendőek a savas, magas cukortartalmú élelmiszerek. A grapefruit, a narancslé és a paradicsomlé fogyasztását is csökkenteni kell, mivel ezek természetes savas ételek.

A Smilefactory gyakorlott szájsebész szakorvosa segít Önnek az igényeinek megfelelő kezelés kiválasztásában és elvégzésében.

Kérje ingyenes telefonos konzultációnkat!

Nem gond, ha még nem tudja, hogy milyen kezelésre lenne szüksége, vagy egyéb kérdés merült fel. Azért vagyunk, hogy segítsünk! Adja meg elérhetőségét és kolléganőnk részletesen tájékoztatja a lehetőségekről és felméri, hogy melyik szakemberünk tud Önnek segíteni.

    Írja meg, hogy hétköznapokon mikor kereshetjük, és alkalmazkodunk az Ön idejéhez!