A PRF (Platelet Rich Fibrin, azaz trombocitákban gazdag fibrin) felhasználásának lényege az hogy a páciens véréből egy olyan plazmát választanak ki, mely a beavatkozás helyéhez juttatva segíti a seb gyógyulását és a szövetek regenerációját, valamint csontpótló eljárások hatékonyságát is növeli.

Az eljárás menete

Vérvételt követően a páciens vénás vérét véralvadásgátlók hozzáadása nélkül centrifugálják, az így elválasztott plazmában több, a sebgyógyulás szempontjából fontos alkotó koncentrációja megemelkedik: fibrin szálak, trombociták, leukociták, különböző citokinek. A fibrin olyan fehérje, mely a véralvadás folyamatában játszik fontos szerepet, segít a sebek lezáródásában. A fibrinhálóba ágyazódnak bele a trombociták (vérlemezkék) és leukociták (fehérvérsejtek), melyek így egy védőréteget alkotnak a seben. A plazma akár protektív gélként is képes viselkedni. A PRF plazmában citokinek is találhatóak, ezek olyan jelzőmolekulák, melyek a szervezet immunválaszát serkentik. Hatásukra a kezelt seb jobban tud gyógyulni, gyorsabban épül ki az új érhálózat, valamint a kezdeti szövetformálódás is ideálisabban indul meg.

Felhasználás

Leggyakrabban az azonnal behelyezésre kerülő implantátumok esetében alkalmazott csontállomány megőrző eljárásnál (alveolus-prezerváció), csontpótlásnál (augmentáció), az arcüreg csontos aljzatának megerősítését szolgáló beavatkozásnál (sinus-eleváció), regeneratív sebészeti eljárásoknál, rekonstuktív sebészeti műtéteknél alkalmazhatóak a PRF kezelések. Ugyanakkor általános fogászati beavatkozások esetében és sajátos, egyedi esetekben is érdemes alkalmazni. Csontpótló tulajdonsága az idősebb páciensek fogászati kezeléseinél eredményesen alkalmazhatóak. Ilyen például egy fogeltávolítás, mely szinte mindig az állkapocscsont állományának roncsolódásához vezet. PRF kezeléssel – közvetlenül a fog kihúzását követően – az érintett részen megóvható a csont és minimalizálható a csontvesztés mértéke. Kutatások azt is kimutatták, hogy a gyorsabb sebregeneráció mellett a páciensek mérsékeltebb, enyhébb műtétet követő fájdalmakról számoltak be.

Kérje ingyenes telefonos konzultációnkat!

Nem gond, ha még nem tudja, hogy milyen kezelésre lenne szüksége, vagy egyéb kérdés merült fel. Azért vagyunk, hogy segítsünk! Adja meg elérhetőségét és kolléganőnk részletesen tájékoztatja a lehetőségekről és felméri, hogy melyik szakemberünk tud Önnek segíteni.

    Írja meg, hogy hétköznapokon mikor kereshetjük, és alkalmazkodunk az Ön idejéhez!