A biszfoszfonát típusú gyógyszereket csontritkulás megelőzésére és kezelésére, valamint daganat-terápiában alkalmazzák. Csökkentik a csont lebontásáért felelős sejtek működését, így a csont természetes átépülését (remodelling) is gátolják, amely elengedhetetlen az – egyébként normális – mikrosérülések gyógyulásához. A biszfoszfonátok huzamosabb szedése következtében az ilyen sérülések nehezebben gyógyulnak, és további csontpusztulást is okozhatnak. Bizonyos esetekben olyan súlyos mellékhatásokat okozhatnak, amelynek következtében a betegek állcsontjának egy kisebb vagy nagyobb darabja elhal, amit csak műtéti beavatkozással lehet hosszú távon eredményesen kezelni. A biszfoszfonát típusú gyógyszerek okozta elváltozásokat jelenleg nem tudjuk gyógyítani, csak kezelni. A betegség kialakulásának kockázatát megfelelő tájékozottság, a kiváló szájhigiéna és rendszeres orvosi kontroll, jelentős mértékben csökkentheti. A szakirodalomi adatok szerint a gyógyszer vénás alkalmazása esetén 4%-os, míg szájon át szedett formában 0,001%-os valószínűséggel okozott szövődményeket. Nagy dózisú, vénás alkalmazás daganat terápiában válhat szükségessé, míg csontritkulásban tablettás adagolás jellemző. Az ilyen gyógyszert szedők esetében rendkívül fontos a megelőzés, ami a jó szájhigiéné fenntartását, a rendszeres fogorvosi ellenőrzést jelenti, valamint az esetleges fogeltávolítás során körültekintően kell eljárni, így kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy a fogorvos tudjon a fokozott rizikóról. Legyakoribb biszfoszfonát gyógyszerek: Etidronsav, Klodronsav, Pamidronsav, Alendronsav, Tiludronsav, Ibandronsav, Rizedronsav, Zoledronsav, Alendran, Alendromax, Alendron Hexal, Alendronat, Bluefish, Calcisedron-D, Ibandronsav, Indrofar, Risebona, Risedronat Halex, Risedrowin, Risemedis, Risendros, Risetact, Sedron, Zolacitor, Zoledronat Stada

Mivel csökkenthető a biszfoszfonát okozta szövődményeinek valószínűsége?

 • A biszfoszfonát típusú gyógyszer szedését megelőzően keresse fel fogorvosát!
 • Az esetlegesen szükséges szájsebészeti beavatkozásokat a biszfoszfonát terápia megkezdése előtt végeztesse el!
 • A továbbiakban fontos a fogak, az íny, és a nyálkahártya egészsége, ezért rendszeresen – legalább félévente – keresse fel fogorvosát kontroll céljából!
 • Már megkezdett biszfoszfonát terápia esetén mindenképpen tájékoztassa fogorvosát a kezelés megkezdése előtt!
 • Megfelelő előkészületekkel és valamint antibiotikus védelemben a fogrovosi kezelések kisebb kockázat mellett végezhetők el.
 • Foghúzás, szájsebészeti beavatkozás antibiotikus védelemben – már a beavatkozás előtt 1-2 nappal megkezdve – történjék.
 • Törekedni kell a minimál invazív megoldásokra, a fogmegtartásra.
 • Fogsort viselő betegeknél alapvető az alaplemez puhán maradó anyaggal történő alábélelése, a nyálkahártya-mikrosérülések elkerülésére.

A kezelések elsődleges indikációiban – csontritkulás, daganat terápia, patológiás törés megelőzése – a biszfoszfonát terápia előnye messze felülmúlja az esetleges mellékhatások okozta hátrányokat!

Hogy hat a biszfoszfonát típusú gyógyszer?

A csontritkulásban a gyógyszer pozitív hatása, hogy gátolja a csont lebontásáért felelős sejtek működését, de ezzel a csont természetes átépülését is gátolja. Utóbbi elengedhetetlen az – egyébként normális – mikrosérülések gyógyulásához. Az állcsontot csak egy vékony nyálkahártya választja el a külvilágtól és már egy egyszerű fogeltávolítás után szabaddá válik a kórokozók számára. A bejutó baktériumok kisebb ellenállásba ütköznek és végül a szervezet a csont kilökésével reagál, így a folyamat részeként elhal a csont egy része. Jelenlegi a leghatékonyabb kezelés az állcsont érintett részének műtéti eltávolítása. Egy beteget akár többször is operálni kell, mivel a hatóanyag felezési ideje nagyon lassú, évtizedeket is igénybe vehet, mire kiürül a szervezetből. A kezelések elsődleges indikációiban – csontritkulás, daganat terápia, patológiás törés megelőzése – a biszfoszfonát terápia előnye messze felülmúlja az esetleges mellékhatások okozta hátrányokat! Forrás: http://semmelweis.hu/mediasarok/2017/02/28/fokozott-fogaszati-kontroll-szukseges-egyes-csonterosito-gyogyszert-szedoknel/http://www.maaszt.hu/images/pdf/konszenzus-bifoszfonatok-2014.pdf

Implantáció biszfoszfonáttal kezelt páciensekbe

A biszfoszfonát típusú gyógyszereket csontritkulás megelőzésére és kezelésére, valamint daganat-terápiában alkalmazzák. A csontritkulásban a gyógyszer pozitív hatása, hogy gátolja a csont lebontásáért felelős sejtek működését, de ezzel a csont természetes átépülését is csökkenti. Vénás biszfoszfonát kezelésben részesült páciensek esetében a fogászai implnatátum beültetése nem javasolt. Két évnél rövidebb, tablettás biszfoszfonát kezelésben részesültek esetében, akik tünetmentesek, és nem rendelkeznek egyéb kockázati tényezővel, sikeres terápia lehet a fogászati implantátum beültetés. Hússzú távon ebben az esetben is nagyobb valószínűséggel merül fel az implantáció sikertelensége.

Garancia

Mennyire lehetek biztos mindebben? Beültetett implantátumaink után ún. örökélet garanciát vállalunk, amennyiben a következő feltételek megvalósulnak:

 • általunk javasolt megfelelő szájhigiéniai protokoll betartása,
 • évenkénti kontrollvizsgálat és panoráma röntgenfelvétel,
 • a kontrollvizsgálatok során javasolt kezelések elvégzése az általunk ajánlott határidőn belül,
 • az esetlegesen fennálló tartozások kiegyenlítése
 • a megfelelő szájhigiénia fenntartásához, évente legalább két alkalommal (félévente) javasolunk egy professzionális dentálhigiéniai kezelés, melyet szakképzett dentálhigiénikusaink szívesen elvégeznek Önnek.

Kérje ingyenes telefonos konzultációnkat!

Nem gond, ha még nem tudja, hogy milyen kezelésre lenne szüksége, vagy egyéb kérdés merült fel. Azért vagyunk, hogy segítsünk! Adja meg elérhetőségét és kolléganőnk részletesen tájékoztatja a lehetőségekről és felméri, hogy melyik szakemberünk tud Önnek segíteni.

  Írja meg, hogy hétköznapokon mikor kereshetjük, és alkalmazkodunk az Ön idejéhez!