Hogy milyen kortól lehet a fogszabályozó kezelést elkezdeni, ez az egyik leggyakoribb felmerülő kérdés a fogszabályozás kapcsán. A leggyakoribb tévhit szerint pedig  csak akkor lehet elkezdeni bármilyen fogszabályozó kezelés miután minden tejfog kiesett. Ez nem igaz.

Bizonyos fogszabályozó készülékeket már a tejfogak és maradó fogak együttes jelenlétekor (vegyesfogazati korban) is tudunk nagy hatékonysággal alkalmazni. Ezért azt javasoljuk, hogy az első fogszabályozási irányú fogorvosi szűrés 7 éves kor környékén történjen meg, akkor is ha a gyermeknek nincs panasza és a szülő sem észlelt semmit.

Miért fontos a korai kezelés, mit jelent ez?

A korai észleléssel és kezeléssel megelőzhetőek a későbbi látványos, csak
komplex kezeléssel megoldható elváltozások (súlyosabb torlódás, szűk állcsontok, nyitott harapás stb.) Gyermekeknél lehetőségünk van a még fejlődő állcsontok növekedését kedvező irányba befolyásolni, akár kivehető fogszabályozó készülékekkel. Serdülőkort követően erre már nem, vagy csak alig van lehetőségünk.
Az időben megkezdett fogszabályozó kezelés hatékonyabb, rövidebb és kényelmesebb.

Mik a jelei annak, hogy gyermekének fogszabályozásra van szüksége?

Panaszok és szembetűnő jelek nélkül is javasolt a szűrés először 7, majd 10 éves korban. De az alábbi tünetek esetén mindenképp érdemes fogszabályozó orvoshoz fordulni:

  • Korai tejfogelvesztés (5 éves kor előtt)
  • Ha a gyermek fogai látványosan nem érintkeznek megfelelően összecsukva
  • Előre álló fogak
  • Torlódott metszőfogak (jellemzően 7-8 éves kor körül kezd megjelenni, főleg alul)
  • Rágási, harapási nehézségek
  • Nagy rések a fogazatban
  • Ha gyermek 5 évesnél idősebb és még mindig szopja az ujját

Mi történik a szűrővizsgálat során?

A legelső találkozás alkalmával megfigyeljük, látható-e az arcon bármilyen aszimmetria, vagy egyéb jele annak, hogy bármelyik állcsont fejlődése eltér az ideálistól. Ezt követően a fogazat vizsgálata során megnézzük, hogy vannak-e szuvas fogak, a gyermek korának megfelelő számú maradó és tejfogat látunk-e. Amennyiben az első nagyőrlőfogak már előtörtek, ellenőrizzük azok megfelelő érintkezését, ebből következtetni tudunk a gyermek állcsontjainak várható növekedési irányára. Továbbá készítünk egy panorámaröntgent, hogy lássuk minden maradó fogcsíra megtalálható-e, ellenőrizzük azok helyzetét is. Fotókat készítünk a fogakról és a gyermek arcáról, hogy egy későbbi kontroll esetén
legyen összehasonlítási alapunk. Elmondjuk a szülőknek az esetleges észlelt eltéréseket, és amennyiben szükséges, kezelési lehetőségeket javaslunk.

A Smilefactory gyakorlott fogszabályozó orvosa segít Önnek az igényeinek megfelelő kezelés kiválasztásában és elvégzésében.

Kérje ingyenes telefonos konzultációnkat!

Nem gond, ha még nem tudja, hogy milyen kezelésre lenne szüksége, vagy egyéb kérdés merült fel. Azért vagyunk, hogy segítsünk! Adja meg elérhetőségét és kolléganőnk részletesen tájékoztatja a lehetőségekről és felméri, hogy melyik szakemberünk tud Önnek segíteni.

    Írja meg, hogy hétköznapokon mikor kereshetjük, és alkalmazkodunk az Ön idejéhez!