Mi is az a láthatatlan fogszabályozás?

Korábban a gyermekek és a fiatal serdülők részesültek leggyakrabban fogszabályozó kezelésen. Ezt a korosztályt jellemzően kevésbé zavarja a fogszabályozó-eszközök megjelenése a szájban, és az esztétika általánosságban kisebb jelentőséggel bír. Manapság a fogszabályozó kezelések már minden korosztály számára elérhetőek, mindamellett, hogy a felnőttek és a tizenévesek jobban féltik a mosolyukat.

Az utóbbi időben elterjedtek az az úgynevezett láthatatlan vagy esztétikai fogszabályozó kezelések, melyek olyan praktikusabb fogszabályozási lehetőségek, amik diszkrétebb és kevésbé észrevehető kezeléseket kínálnak a szájban.

 

Lingualis, azaz nyelv felőli fogszabályzó, a diszkrét megoldás

 

A lingualis fogszabályozás a fogszabályozás standart elvein alapszik. A fogszabályozók a “hagyományos” kezeléshez képest azonban a fogak mögött helyezkednek el, nem pedig előttük. Ennek köszönhetően a fogszabályozó készülék rejtve marad, nem “ékesíti” a páciens mosolyát.

A fogszabályozó készülék rögzítései a fogak belső oldalára kerülnek és fémhuzallal összekötik. Utóbbit a hagyományos fogszabályozókhoz hasonlóan 4–12 hetente cserélik, úgymond aktiválják. A fogszabályozó felhelyezését követően enyhe kényelmetlenség érezhető, hisz a nyelv közvetlenül a fogszabályozóval érintkezik, de páciensek gyorsan megszokják. Ez a technika az egyik legláthatatlan fogszabályozási alternatíva a felnőttek számára.

 

Átlátszó sínek, alignerek

 

Az húzott fólia sínek nagyon praktikus eszközök. Átlátszóak, könnyen rögzíthetőek a fogakon, és könnyedén el is távolíthatóak. A sín a páciens fogsorának megfelelően egyénre szabott.

Az étkezést leszámítva mindig viselni kell. Naponta legfeljebb 2 órára távolíthatóak el. A kezelés során kéthetente cserélni is kell a síneket, amíg el nem érik a kívánt eredményt. A fogorvos vagy fogszabályozó szakorvos a kezelés elejétől a végéig felügyelheti a fogszabályozást.

A fogszabályozó sínek egyszerűbb és esztétikusabb alternatívát jelentenek a lingualis fogszabályozókhoz képest. Nagyon praktikus, mert könnyedén el lehet távolítani őket étkezés, valamint fogmosás, fogselymezés során. A hagyományos fogszabályozáshoz képes könnyebben és hatékonyabb tartható fenn jó szájhigiéné.

További információk fogszabályozással kapcsolatban itt

 

A Smilefactory gyakorlott fogszabályozó orvosa segít Önnek az igényeinek megfelelő kezelés kiválasztásában és elvégzésében.

Hozzászólás