Mi áll a “katonás mosoly” mögött?

Fogszabályozás, eszik-e vagy isszák?

Fogszabályozó kezeléssel helyreállítható a fogak funkciója és esztétikája, elháríthatóak a harapási rendellenességek. A kezelés történhet gyermekkorban, de ma már rutinszerűen alkalmaznak fogszabályozást felnőtteknél is. A fogszabályzó eljárást bizonyos esetben szájsebészeti beavatkozás előzheti meg.
A szabálytalan fogazat és/vagy harapási rendellenesség többek között fejfájáshoz, nyakfájáshoz, állkapocs-izületi panaszokhoz, de akár migrénhez is vezethetnek

Az harapás (occlusio) korrekciója

Az összeharapás és a rágás során a fogaknak több funkciót is be kell tölteniük, például a táplálékot fel kell dolgozniuk, de beszédhangokat is  helyesen kell megformálniuk.  A fogak közötti megfelelő érintkezéssel a fogorvoslás gnatológia tudományága foglalkozik. Harapási rendellenesség esetén az alsó és felső állkapocs fogai helytelenül érintkeznek, ezáltal a fogazat alapvető funkciói romlanak.

A occluios eltérés többek között állkapocsizületi panaszokat is okozhat, gyulladás, kattogás vagy akár ficam is jelentkezhet, ezért mielőbbi korrekcióját javasoljuk.

Harapási rendellenességek

Normocclusioban a felső fogak általában 1,5- 2 mm-t takarnak az alsó állkapocs fogaiból összezárt fogaknál.

  • Keresztharapás (alulharapás): Az alsó fogsor takarja a felső fogsor fogait. Előfordulhat a fogsor elülső vagy hátsó részén is egyaránt, több fogra vagy akár egyre is jellemző lehet. Az esztétikai tulajdonságok romlása mellett egyéb íny- vagy fogágybetegségeket is előidézhet. A keresztharapás egy jellemző típusa a bulldogharapás, ebben az esetben a frontfogak takarják felső állcsontban találhat megfelelőjüket.
  • Mélyharapás: A felső fogak takarása nagyobb, mint normális esetben, ez a leggyakoribb eltérés, melynek hátterénen genetikai okokat feltételeznek, az ételeket egyre kevésbé szükséges megrágnunk, így a rágófunkciót ellátó anatómiai felépítés visszafejlődik. Bizonyos esetekben az alsó frontfogak hozzáérnek a felsők mögötti ínyhez, és ezáltal fogínybetegséget okozhatnak.
  • Nyitott harapás: Összezárt állapotban az alsó és felső fogsor elülső vagy oldalsó részei nem találkoznak, rés van közöttük. A frontfogak közötti távolság kialakulhat késői ujjszopás miatt, de nyelési rendellenesség is okozhatja (nyelvlökéses nyelés). A hátsó fogaknál előforduló nyitott harapást jellemzően a nyelv rendszeres szopogatása, szívása okozhatja.
  • Fogtorlódás: Helyhiány maitt alakulhat ki. Az állcsont és a fogak mérete közti aránytalanság vagy a tejfogak késői kiesése is okozhatja. Jellemzően a front fogaknál fordul elő, a fogak egymásra lapulnak, részben vagy egészben fedik egymást. Gyakran párosul fogszuvasodással, fokozott fogkő képződéssel vagy ínygyulladással.
  • Foghézag (diastema): A fogak között rés alakul ki. Leggyakrabban a felső metszőfogakat érinti. A hézag örökletesen is kialakulhat, de a fogak számának eltérése is okozhatja. A rés esztétikai eltérésen kívül beszédhibát is okozhat.
  • Középvonal eltolódása: A felső és alsó fogsor középvonala nem illeszkedik pontosan egymáshoz. A fogsor megjelenése szabálytalan, a harapás során a fogak nem illeszkednek tökéletesen.
  • Pókharapás: Öröklött hajlam, rossz szokások vagy egyéb egészségügyi problémák miatt alakulhat ki. Ilyen okok lehetnek például a késői ujjszopás, nyelési diszfunkciók, fogazat vagy állkapocs genetikai rendellenességei, torzulása.
Fogszabályozási eltérések
Hozzászólás