Fogszabályozás, eszik-e vagy isszák?

Fogszabályozó kezeléssel helyreállítható a fogak funkciója és esztétikája, elháríthatóak a harapási rendellenességek. A kezelés történhet gyermekkorban, de ma már rutinszerűen alkalmaznak fogszabályozást felnőtteknél is. A fogszabályzó eljárást bizonyos esetben szájsebészeti beavatkozás előzheti meg.
A szabálytalan fogazat és/vagy harapási rendellenesség többek között fejfájáshoz, nyakfájáshoz, állkapocs-izületi panaszokhoz, de akár migrénhez is vezethetnek

Az harapás (occlusio) korrekciója

Az összeharapás és a rágás során a fogaknak több funkciót is be kell tölteniük, például a táplálékot fel kell dolgozniuk, de beszédhangokat is  helyesen kell megformálniuk.  A fogak közötti megfelelő érintkezéssel a fogorvoslás gnatológia tudományága foglalkozik. Harapási rendellenesség esetén az alsó és felső állkapocs fogai helytelenül érintkeznek, ezáltal a fogazat alapvető funkciói romlanak.

A occluios eltérés többek között állkapocsizületi panaszokat is okozhat, gyulladás, kattogás vagy akár ficam is jelentkezhet, ezért mielőbbi korrekcióját javasoljuk.

Harapási rendellenességek

Normocclusioban a felső fogak általában 1,5- 2 mm-t takarnak az alsó állkapocs fogaiból összezárt fogaknál.

  • Keresztharapás (alulharapás): Az alsó fogsor takarja a felső fogsor fogait. Előfordulhat a fogsor elülső vagy hátsó részén is egyaránt, több fogra vagy akár egyre is jellemző lehet. Az esztétikai tulajdonságok romlása mellett egyéb íny- vagy fogágybetegségeket is előidézhet. A keresztharapás egy jellemző típusa a bulldogharapás, ebben az esetben a frontfogak takarják felső állcsontban találhat megfelelőjüket.
  • Mélyharapás: A felső fogak takarása nagyobb, mint normális esetben, ez a leggyakoribb eltérés, melynek hátterénen genetikai okokat feltételeznek, az ételeket egyre kevésbé szükséges megrágnunk, így a rágófunkciót ellátó anatómiai felépítés visszafejlődik. Bizonyos esetekben az alsó frontfogak hozzáérnek a felsők mögötti ínyhez, és ezáltal fogínybetegséget okozhatnak.
  • Nyitott harapás: Összezárt állapotban az alsó és felső fogsor elülső vagy oldalsó részei nem találkoznak, rés van közöttük. A frontfogak közötti távolság kialakulhat késői ujjszopás miatt, de nyelési rendellenesség is okozhatja (nyelvlökéses nyelés). A hátsó fogaknál előforduló nyitott harapást jellemzően a nyelv rendszeres szopogatása, szívása okozhatja.
  • Fogtorlódás: Helyhiány maitt alakulhat ki. Az állcsont és a fogak mérete közti aránytalanság vagy a tejfogak késői kiesése is okozhatja. Jellemzően a front fogaknál fordul elő, a fogak egymásra lapulnak, részben vagy egészben fedik egymást. Gyakran párosul fogszuvasodással, fokozott fogkő képződéssel vagy ínygyulladással.
  • Foghézag (diastema): A fogak között rés alakul ki. Leggyakrabban a felső metszőfogakat érinti. A hézag örökletesen is kialakulhat, de a fogak számának eltérése is okozhatja. A rés esztétikai eltérésen kívül beszédhibát is okozhat.
  • Középvonal eltolódása: A felső és alsó fogsor középvonala nem illeszkedik pontosan egymáshoz. A fogsor megjelenése szabálytalan, a harapás során a fogak nem illeszkednek tökéletesen.
  • Pókharapás: Öröklött hajlam, rossz szokások vagy egyéb egészségügyi problémák miatt alakulhat ki. Ilyen okok lehetnek például a késői ujjszopás, nyelési diszfunkciók, fogazat vagy állkapocs genetikai rendellenességei, torzulása.

Kérje ingyenes telefonos konzultációnkat!

Nem gond, ha még nem tudja, hogy milyen kezelésre lenne szüksége, vagy egyéb kérdés merült fel. Azért vagyunk, hogy segítsünk! Adja meg elérhetőségét és kolléganőnk részletesen tájékoztatja a lehetőségekről és felméri, hogy melyik szakemberünk tud Önnek segíteni.

    Írja meg, hogy hétköznapokon mikor kereshetjük, és alkalmazkodunk az Ön idejéhez!