A humán papilloma vírus (HPV) egy kettős szálú DNS vírus, amely a bőr és a nyálkahártya hámsejtjeit fertőzi meg. Az érintett bőr és / vagy a nyálkahártya által borított területek érintettek a száj belsejében, a torokban, a nyelven, a mandulákon, a hüvelyben, a méhnyakon, a szeméremajkakon, a péniszen (a húgycsőnyílás) és a végbélnyíláson fordulnak elő. A vírus átvitele ezen területek fertőzöttség estén történő érintkezésekor következik be. Ma már ismert tény, hogy a humán papilloma vírus szexuális úton is terjed, függetlenül attól, hogy hagyományos, vagy orális érintkezés történik. További átviteli utak jelenleg is kutatás tárgyát képezik. Jelenleg nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy a vírus egy sejten kívüli élettelen felszínen sokáig képes lenne túlélni.

A HPV a szájgarati rákok vezető oka, de a tisztán szájüregi rákok esetében relatív ritkán azonosítanak tisztán vírus eredetet. A humán papilloma vírus 200 törzséből eddig 9 esetében igazoltak rákos kockázatot, utóbbi magas kockázatú törzsek közül a HPV16 kapcsolódik szorosan a szájgarati rákokhoz. Néhány törzshöz  jóindulatú növekedés (pl. szemölcs) társulnak, és túlnyomó többségük esetében nem azonosítottak kóros eltérést.

A HPV fertőzések 99%-a következmények nélkül zajlik, akár úgy, hogy a fertőzött tünetek híján nincs is tudatában a betegségnek. A szervezet immunrendszere általában legyőzi a HPV-fertőzést. Az szájgarati rákos megbetegedések előfordulása gyorsan növekszik. A korai felismerés sikeresebb kezelést, jobb gyógyulási esélyeket és magasabb túlélést eredményez.

Kérje ingyenes telefonos konzultációnkat!

Nem gond, ha még nem tudja, hogy milyen kezelésre lenne szüksége, vagy egyéb kérdés merült fel. Azért vagyunk, hogy segítsünk! Adja meg elérhetőségét és kolléganőnk részletesen tájékoztatja a lehetőségekről és felméri, hogy melyik szakemberünk tud Önnek segíteni.

    Írja meg, hogy hétköznapokon mikor kereshetjük, és alkalmazkodunk az Ön idejéhez!