Hány implantátumot kell beültetni?

A foghiány kezelésére, megszüntetésére számos lehetséges megoldás létezik. Esztétikai és funkcionális szempontból a legjobb megoldás jellemzően a fogászati implantátummal történő fogpótlás. A kezeléssel egyetlen hiányzó fog, vagy akár a teljes fogsor pótolható. Jogosan merülhet fel a kérdés, mégis hány fogászati implantátum beültetése szükséges ehhez?

A fogászati implantációs fogpótlás bizonyos szempontból hasonlít más, implantációs helyreállító beavatkozásoktól, mint pl. a térd- vagy csípőprotézis. A kezelés megkezdése előtt gyakorlott szakorvosunk számos egyedi szempont és jellemző figyelembevételével egyéni kezelési tervet készít, melynek során eldönti, hogy hány implantátumra lesz szükség, és azokat hova kell majd behelyezni a tökéletes végeredmény elérésének érdekében.

Mérlegelendő szempontok (teljesség igénye nélkül)

  • a hiányzó fogak száma és elhelyezkedése
  • az állkapocs csontozat állapota, magassága, vastagsága
  • az arcüreg és az idegpályák elhelyezkedése
  • egyéb egyedi anatómiai jellegzetességek (például a harapás)
  • a fogpótlás típusa, anyaga
  • a páciens igényei, lehetőségei

Belátható, hogy a pótolni kívánt fogak száma csak egy szempont, a pontos kezelési terv elkészítéséhez elengedhetetlen a röntgenvizsgálattal egybekötött személyes konzultáció.

Bemutatunk néhány példaesetek tájékoztató jelleggel, pontos kezelési tervhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

Egyetlen hiányzó fogat kell pótolni

Abban az esetben, ha a szomszédos fogak egészségesek, a hiányzó fog helyén a csontszövet megfelelő állapotú, akkor egyetlen implantátum beültetésével történik a hiányzó fog pótlása. A beültetett implantátumnak nagyjából 3-6 hónap gyógyulási időre van szüksége, mely idő alatt a csontszövet „benövi” azt, azaz úgymond  „becsontosodik”. A gyógyulást követően készülhet el a felépítmény, azaz a korona.

Egy fog pótlása

Fogászati implantátum

Több, szomszédos hiányzó fogat kell pótolni

A pótlás tervezésekor az alapvető szempont mindig a “rágó-harapóerő” megfelelő elosztása. A szükséges implantátumok, mint „pillérek”, számának és helyének meghatározása az orvos feladata az említett szempontok figyelembevételével.

Például három szomszédos fog pótlása esetén a pótlásra nehezedő erő elosztására elegendő, ha a két szélső hídtag alatt van implantátum, a középső egy önálló alátámasztással nem bíró hídtag. Ennek megfelelően a két szélső fog helyére  fogászati implantátumot ültetünk be, a gyógyulási idő leteltét követően pedig felépítményként háromtagú hídpótlás készül.

Több fog pótlása

Nobel-Biocare-mutliple-dental-implants

Teljes foghiány esetén teljes fogívet kell pótolni

Több megoldás létezik, attól függően, hogy milyen implantátumot ültetünk be és milyen anyagból készül a fogpótlás.

STABILFOGSOR™ LIGHT
Állkapcsonként négy darab gömbfejes implantátumra lehet kivehető akril fogpótlást készíteni. Használat során stabil, mégis kivehető fogpótlás. A fogsor ráilleszkedik implantátumokra, a szájüregből akár a viselője is bármikor eltávolíthatja, például alvás vagy tisztítás kapcsán, napközben pedig egyszerűen visszapattintható a helyére. Könnyedén tisztítható, praktikus, akár kevés csont esetén is elkészíthető, könnyen karbantartható, gyorsan elkészíthető. További információ itt

 

STABILFOGSOR™ LIGHT

fog implantátum

STABILFOGSOR™ DAY & NIGHT
Állkapcsonként négy darab implantátumra lehet fémvázas akril fogpótlást készíteni, amelyet csavarok tartanak a helyén, vagyis rögzített, nem kivehető fogsor a végeredmény. “Majdnem, mint az eredetei” – szokták mondani. A kezelés All-on-4 koncepció alapján történik, amely az implantációs rögzített fogpótlások között a kevés számú implantátum és a fogsor anyaga miatt sokak számára elérhető kezelésként jelentkezik. További információ itt

STABILFOGSOR™ DAY & NIGHT

allon4

Teljes rehabilitáció 6 vagy 8 darab implantátummal
Állkapcsonként 6 vagy 8 implantátumot ültetünk be, melyre a teljes fogpótlás / körhíd fémvázas kerámiából vagy fémmentes cirkóniumból készülhet. A a rágás-harapás során a fémkerámia és a cirkónium pótlások másképp viselkednek, mint a korábban említett fémvázas akril fogsor, ezért a megfelelő alátámasztásukhoz több pillérként szolgáló implantátumra van szükség.

All on 6 / 8

020700069

A Smilefactory képzett orvosai segítenek Önnek az igényeinek megfelelő kezelés kiválasztásában és elkészítésében.

Hozzászólás