A foghiány kezelésére, megszüntetésére számos lehetséges megoldás létezik. Esztétikai és funkcionális szempontból a legjobb megoldás jellemzően a fogászati implantátummal történő fogpótlás. A kezeléssel egyetlen hiányzó fog, vagy akár a teljes fogsor pótolható. Jogosan merülhet fel a kérdés, mégis hány fogászati implantátum beültetése szükséges ehhez?

A fogászati implantációs fogpótlás bizonyos szempontból hasonlít más, implantációs helyreállító beavatkozásoktól, mint pl. a térd- vagy csípőprotézis. A kezelés megkezdése előtt gyakorlott szakorvosunk számos egyedi szempont és jellemző figyelembevételével egyéni kezelési tervet készít, melynek során eldönti, hogy hány implantátumra lesz szükség, és azokat hova kell majd behelyezni a tökéletes végeredmény elérésének érdekében.

Mérlegelendő szempontok (teljesség igénye nélkül)

  • a hiányzó fogak száma és elhelyezkedése
  • az állkapocs csontozat állapota, magassága, vastagsága
  • az arcüreg és az idegpályák elhelyezkedése
  • egyéb egyedi anatómiai jellegzetességek (például a harapás)
  • a fogpótlás típusa, anyaga
  • a páciens igényei, lehetőségei

Belátható, hogy a pótolni kívánt fogak száma csak egy szempont, a pontos kezelési terv elkészítéséhez elengedhetetlen a röntgenvizsgálattal egybekötött személyes konzultáció.

Bemutatunk néhány példaesetek tájékoztató jelleggel, pontos kezelési tervhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

Egyetlen hiányzó fogat kell pótolni

Abban az esetben, ha a szomszédos fogak egészségesek, a hiányzó fog helyén a csontszövet megfelelő állapotú, akkor egyetlen implantátum beültetésével történik a hiányzó fog pótlása. A beültetett implantátumnak nagyjából 3-6 hónap gyógyulási időre van szüksége, mely idő alatt a csontszövet „benövi” azt, azaz úgymond  „becsontosodik”. A gyógyulást követően készülhet el a felépítmény, azaz a korona.

Több, szomszédos hiányzó fogat kell pótolni

A pótlás tervezésekor az alapvető szempont mindig a “rágó-harapóerő” megfelelő elosztása. A szükséges implantátumok, mint „pillérek”, számának és helyének meghatározása az orvos feladata az említett szempontok figyelembevételével.

Például három szomszédos fog pótlása esetén a pótlásra nehezedő erő elosztására elegendő, ha a két szélső hídtag alatt van implantátum, a középső egy önálló alátámasztással nem bíró hídtag. Ennek megfelelően a két szélső fog helyére  fogászati implantátumot ültetünk be, a gyógyulási idő leteltét követően pedig felépítményként háromtagú hídpótlás készül.

Teljes foghiány esetén teljes fogívet kell pótolni

Több megoldás létezik, attól függően, hogy milyen implantátumot ültetünk be és milyen anyagból készül a fogpótlás.

STABILFOGSOR™ LIGHT
Állkapcsonként négy darab gömbfejes implantátumra lehet kivehető akril fogpótlást készíteni. Használat során stabil, mégis kivehető fogpótlás. A fogsor ráilleszkedik implantátumokra, a szájüregből akár a viselője is bármikor eltávolíthatja, például alvás vagy tisztítás kapcsán, napközben pedig egyszerűen visszapattintható a helyére. Könnyedén tisztítható, praktikus, akár kevés csont esetén is elkészíthető, könnyen karbantartható, gyorsan elkészíthető. További információ itt

STABILFOGSOR™ DAY & NIGHT
Állkapcsonként négy darab implantátumra lehet fémvázas akril fogpótlást készíteni, amelyet csavarok tartanak a helyén, vagyis rögzített, nem kivehető fogsor a végeredmény. “Majdnem, mint az eredetei” – szokták mondani. A kezelés All-on-4 koncepció alapján történik, amely az implantációs rögzített fogpótlások között a kevés számú implantátum és a fogsor anyaga miatt sokak számára elérhető kezelésként jelentkezik. További információ itt

Teljes rehabilitáció 6 vagy 8 darab implantátummal
Állkapcsonként 6 vagy 8 implantátumot ültetünk be, melyre a teljes fogpótlás / körhíd fémvázas kerámiából vagy fémmentes cirkóniumból készülhet. A a rágás-harapás során a fémkerámia és a cirkónium pótlások másképp viselkednek, mint a korábban említett fémvázas akril fogsor, ezért a megfelelő alátámasztásukhoz több pillérként szolgáló implantátumra van szükség.

A Smilefactory gyakorlott szájsebész szakorvosa segít Önnek az igényeinek megfelelő kezelés kiválasztásában és elvégzésében.

Kérje ingyenes telefonos konzultációnkat!

Nem gond, ha még nem tudja, hogy milyen kezelésre lenne szüksége, vagy egyéb kérdés merült fel. Azért vagyunk, hogy segítsünk! Adja meg elérhetőségét és kolléganőnk részletesen tájékoztatja a lehetőségekről és felméri, hogy melyik szakemberünk tud Önnek segíteni.

    Írja meg, hogy hétköznapokon mikor kereshetjük, és alkalmazkodunk az Ön idejéhez!