Fogszabályozással kapcsolatos gyakori kérdések és válaszok (GY.I.K.)

 • Mennyibe kerül a fogszabályozás?

  A fogszabályzó kezelés ára az alkalmazott készülék típusától és a kezelés időtartamától függ. Mindkét tényező annyira függ az egyéntől, hogy általános árat nem lehetséges mondani. Minden páciensünk esetében egyéni kezelési terv készül, melyben az összes lehetséges opciót figyelembe vesszük

 • Lehet éjszakai fogszabályozót kérni?

  Számos eltéréseket tudunk kivehető készülékkel kezelni, erre főként gyermekek esetében van lehetőség. Fontos tudni, hogy ezeket az eszközöket sem elegendő csak éjszaka viselni, a kívánt hatás elérése érdekében az éjszakai hordáson túl pár órát napközben is viselni kell őket.

 • Meddig tart egy fogszabályozó kezelés?

  A kezelés hossza mindig a fogak eltérésének összetettségétől függ. Egyszerűbb eltérések néhány hónap alatt korrigálhatóak, komplexebb esetek kezelése több évig tart.

 • Nem szeretnék hagyományos fém fogszabályzót. Mik a lehetőségeim?

  Immáron olyan fogszabályozó készülékek is elérhetőek, melyek fogszínűek, illetve a fogra ragasztott részük üvegszerűen átlátszó. Ezek sokkal kevésbé feltűnőek. Bizonyos eltérések kezelése a láthatatlan fogszabályozásként ismert átlátszó kivehető sínek (aligner) segítségével is történhet.

 • Milyen gyakran kell a készüléket állítani?

  Rögzített fogszabályozó készüléket átlagosan 4-6 hetente, a kivehetőket 2 havonta szoktuk ellenőrizni és állítani, ezt aktiválásnak hívjuk. Láthatatlan sínes kezelés esetén ennél ritkább is lehet az ellenőrzések száma.

 • Mit ehetek fogszabályzóval?

  Jellemzően szükségtelen a fogszabályozás miatt változtatni az étkezésen. A készülék
  felhelyezését követően , illetve az aktiválások után pár napig jellemző a fogak ráharapásra jelentkező érzékenysége. Ilyenkor előfordulhat, hogy nem esik jól a kemény ételek fogyasztása. Bár kifejezetten tilalom nem áll fenn, a
  kemény, ragadós ételek fogyasztása a fogakra ragasztott fogszabályzó tappancsok letörésének esélyét növelik.

 • Mennyire fáj a fogszabályozás?

  A fogszabályozás jellemzően fájdalommentes. Előfordulhat időről-időre visszatérő ráharapásra jelentkező érzékenység, illetve a megszokás időszakában a kiálló részek felsérthetik a nyálkahártyát. Ezek a sérülések azonban nagyon gyorsan gyógyulnak.

 • Mit kell változtatni a fogmosási szokásokon?

  Ahhoz, hogy a fogak a kezelés végén is egészségek maradjanak, kiemelten fontos a fogak nagyon alapos tisztítása. Fogszabályzóval a fogmosásra több időt szükséges fordítani és  minden étkezés után javasolt fogat mosni. A készülék köré-alá ragadt ételmaradék sajnos remek táptalaj a fogszuvasodást okozó baktériumok számára. Használható a megszokott (akár elektromos) fogkefe. Kezelés kezdetekor minden esetben részletes tájékoztatást adunk a fogak megfelelő tisztításához.

 • Meg kell várni a fogszabályzáshoz, hogy minden tejfog kiessen?

  Nem. Sőt, 7 és 10 éves korban panaszok nélkül is ajánlott felkeresni egy fogszabályzó orvost konzultáció céljából is. Ebben az életkorban sok eltérés még könnyen és egyszerűen orvosolható. Ebben a két életkorban ér az
  állcsontok fejlődése olyan stádiumba amikor következtetéseket tudunk levonni a várható növekedésről, fogfejlődésről.

 • Lehet, hogy már túl idős vagyok a fogszabályozáshoz?

  A fogszabályozásnak nincsen felső korhatára. Természetesen függ a kezelés lehetősége az általános állapottól, illetve a fogazati státusztól, de ha minden feltétel adott pusztán életkori akadálya nem áll fenn.

A Smilefactory gyakorlott fogszabályozó orvosa segít Önnek az igényeinek megfelelő kezelés kiválasztásában és elvégzésében.

Hozzászólás