Fogmosás elhagyásának következményei

A fogmosás „alapszabályait” mindenki ismeri: naponta legalább kétszer (de inkább többször, akár minden étkezés után), alkalmanként három percig kellene fogat mosni, lehetőleg változatos mozdulatokkal, közepes vagy lágy sörtéjű fogkefével. Ezeket a szabályokat azonban könnyen figyelmen kívül hagyjuk, és közel sem annyiszor és úgy mosunk fogat, ahogyan kellene.

A fogmosás elhagyásának legismertebb tünetei a kellemetlen lehelet, mely általában egy-két napon belül mások számára is jól érezhetővé válik. Az első fogmosás nélkül töltött nap végére kialakul egy vékony biofilmnek nevezett lepedékréteg a fogakon, mely a nyelvet és az ínyt is boríthatja, és nagy mennyiségben tartalmaz baktériumokat. A biofilmnek nincs különösebb hatása a fogak egészségére abban az esetben, ha a soron következő időpontban egy alaposabb fogmosással eltávolítjuk azt. Azonban, ha továbbra sem mossuk meg a fogunkat, annak súlyos következményei lehetnek.

Egy hét után a lepedék érezhetően vastagabb lesz, a baktériumok elszaporodhatnak, melyeknek mellék- és bomlástermékei egyre kellemetlenebb szagokat eredményeznek. A baktériumok az ínyt is irritálhatják, megjelenhetnek az ínygyulladás első tünetei, az íny kipirosodhat, érzékenyebbé válhat, sőt az is előfordulhat, hogy vérezni kezd.

Három-négy fogmosás nélküli hetet követően jelentős mértékben megnövekedik a fogszuvasodás rizikója, különösen akkor, ha valaki gyakran fogyaszt cukorban gazdag ételeket és italokat. A fogakon a lepedéken túl a fehér vagy halványszürke foltok is megjelenhetnek. Ez a fogzománc “felpuhulásának” az egyik jele, vagyis annak a folyamatnak, melynek során a fogzománc kalciumtartalma lecsökken, így az ellenállóképességét is kezdi elveszíteni. Az ínyünk sokkal vörösebbé és érzékenyebbé válhat, gyakoribb az ínyvérzés, és előfordulhat az is, hogy az íny elkezd visszahúzódni a fognyakról.

Egy fogmosás mentes év után a fogak szuvasodása felgyorsul, nemcsak a baktériumban gazdag plakkok, hanem a nyál védőfunkciójának hiánya miatt is. Az íny rendkívül gyulladttá válik, teljesen elveszíti egészséges rózsaszín árnyalatát, és kivörösödik, és igen érzékeny lesz, sokszor vérezhet is.

Hozzászólás