A fogeltávolítás nem egyenlő a foghúzással. Egy fogat számos okból el lehet távolítani. Leggyakoribb ok az olyan fokú foganyaghiány, melyet már nem lehet helyreállítani, de gyakran távolítanak el gyulladást, panaszt okozó fogakat is, hogy a bölcsességfogakat ne is említsük.

Mi a különbség a fogeltávolítás és a foghúzás között?

A fogak az állcsontban cérna szerű rostokkal rögzülnek. Ha csak egyszerűen húzással távolítanánk el fogakat, ezek a rostok megfeszülnek, és csak akkor engednek, ha el is szakadnak, ezzel nagyobb roncsolást, lassabb gyógyulást és a panaszok nagyobb valószínűségét eredményezve. Ezzel szemben a gyakorlott fogorvos általi fogeltávolítás során az orvos speciális mozgatásokkal ezeket a rostokat meglazítja, és a fogat kiemeli a helyéről.

Fogeltávolítás típusai
  • Egyszerű fogeltávolítás: A szájüregben található, jelentős foganyaghiány nélküli fogakat a fogorvos egyszerűen el tudja távolítani úgy, hogy helyi érzéstelenítést követően a fogat speciális mozgatásokkal kilazítja, majd kiemeli.
  • Sebészi fogeltávolítás: A szájüregben nehezen hozzáférhető, szabálytalan alakú, jelentős foganyaghiánnyal rendelkező fogakat sebészi úton távolítják el. Helyi érzéstelenítést követően a fogorvos az íny feltárásával és a fogat esetlegesen fedő csont eltávolításával feltárja a fogat, majd a fogat sebészi műszerekkel egyben, vagy darabokban eltávolítja. A sebészi beavatkozást követően leggyakrabban sebészi öltésekkel zárják a műtéti sebet.
Bölcsességfog, mint speciális eset

Alsó és felső állcsontunk két oldalán a legutolsó fog a bölcsességfog. Sokaknál mindegyik kifejlődik és ki is bújik magától az ínyen, de gyakor a fog magától nem tud kitörni, hiába van az állcsontban.

Ilyenkor úgynevezett impaktált bölcsességfogról beszélünk, melyet sebészeti fogeltávolítással lehet eltávolítani. Ezt mindig helyi érzéstelenítésben végzik. Gyakran gyulladás, láz, szájzár vagy akár a környező fogak egészségének megóvása is múlhat a bölcsességfogak eltávolításán.

A Smilefactory gyakorlott szájsebész szakorvosa segít Önnek az igényeinek megfelelő kezelés kiválasztásában és elvégzésében.

Kérje ingyenes telefonos konzultációnkat!

Nem gond, ha még nem tudja, hogy milyen kezelésre lenne szüksége, vagy egyéb kérdés merült fel. Azért vagyunk, hogy segítsünk! Adja meg elérhetőségét és kolléganőnk részletesen tájékoztatja a lehetőségekről és felméri, hogy melyik szakemberünk tud Önnek segíteni.

    Írja meg, hogy hétköznapokon mikor kereshetjük, és alkalmazkodunk az Ön idejéhez!