Fogeltávolítás, ami nem foghúzás

A fogeltávolítás nem egyenlő a foghúzással. Egy fogat számos okból el lehet távolítani. Leggyakoribb ok az olyan fokú foganyaghiány, melyet már nem lehet helyreállítani, de gyakran távolítanak el gyulladást, panaszt okozó fogakat is, hogy a bölcsességfogakat ne is említsük.

Mi a különbség a fogeltávolítás és a foghúzás között?

A fogak az állcsontban cérna szerű rostokkal rögzülnek. Ha csak egyszerűen húzással távolítanánk el fogakat, ezek a rostok megfeszülnek, és csak akkor engednek, ha el is szakadnak, ezzel nagyobb roncsolást, lassabb gyógyulást és a panaszok nagyobb valószínűségét eredményezve. Ezzel szemben a gyakorlott fogorvos általi fogeltávolítás során az orvos speciális mozgatásokkal ezeket a rostokat meglazítja, és a fogat kiemeli a helyéről.

 

Fogeltávolítás típusai

  • Egyszerű fogeltávolítás: A szájüregben található, jelentős foganyaghiány nélküli fogakat a fogorvos egyszerűen el tudja távolítani úgy, hogy helyi érzéstelenítést követően a fogat speciális mozgatásokkal kilazítja, majd kiemeli.
  • Sebészi fogeltávolítás: A szájüregben nehezen hozzáférhető, szabálytalan alakú, jelentős foganyaghiánnyal rendelkező fogakat sebészi úton távolítják el. Helyi érzéstelenítést követően a fogorvos az íny feltárásával és a fogat esetlegesen fedő csont eltávolításával feltárja a fogat, majd a fogat sebészi műszerekkel egyben, vagy darabokban eltávolítja. A sebészi beavatkozást követően leggyakrabban sebészi öltésekkel zárják a műtéti sebet.

Bölcsességfog, mint speciális eset

Alsó és felső állcsontunk két oldalán a legutolsó fog a bölcsességfog. Sokaknál mindegyik kifejlődik és ki is bújik magától az ínyen, de gyakor a fog magától nem tud kitörni, hiába van az állcsontban.

Ilyenkor úgynevezett impaktált bölcsességfogról beszélünk, melyet sebészeti fogeltávolítással lehet eltávolítani. Ezt mindig helyi érzéstelenítésben végzik. Gyakran gyulladás, láz, szájzár vagy akár a környező fogak egészségének megóvása is múlhat a bölcsességfogak eltávolításán.

A Smilefactory gyakorlott szájsebész szakorvosa segít Önnek az igényeinek megfelelő kezelés kiválasztásában és elvégzésében.

Hozzászólás