A szülők már korán megtanítják a gyerekeknek, hogy nem szabad fogmosás nélkül ágyba bújni, mert „a gonosz bacik megeszik a fogakat”. Valójában mindegy, hogy tényleg lefekvés előtt, vagy sokkal korábban mosol fogat, friss kutatások bebizonyították, hogy nem az időpont, hanem a mennyiség számít.

Az érdes réteg a fogaidon, amit a fogmosás kihagyásokat érzel, az valójában él, baktériumok millióiból áll, amelyek felhalmozódnak a fogakon és lepedékréteget képeznek rajtuk. Ez az úgynevezett biofilmnek nagyjából 24 órára van szüksége ahhoz, hogy rendesen kifejlődjön, ezt követően pedig már sokkal nehezebb megszabadulni tőle, mintha gyakrabban mosnád le. A lepedék egyre vastagabb és makacsabb lesz, ahogyan telik a fogmosás nélküli idő.

A baktériumok nem csak érdes felszínt eredményeznek, de savat is termelnek, ami kifejezetten káros a fogaiknak. Evés közben még inkább megindul a savtermelés, és ha a lepedékréteg vastag, és jó sok savat enged ki magából, a fogak elkezdenek szuvasodni.

Hogy pontosan mikor is mosunk fogat, valójában egyáltalán nem számít. A reggeli fogmosásnak nyilvánvalóan higiéniai okai vannak (mégsem lenne jó kellemetlen lehelettel indulni munkába), de az orvosok inkább a szokások kialakítása miatt ajánlják a reggeli-esti fogmosást, nem azért, mert az időpont annyira számítana.

A napi kétszeri tisztítástól már jó vagy. Persze azért nem ajánlatos lefekvés előtt csokit és cukrot fogyasztani, mert a darabkák megragadhatnak a fogaidon, és ott intenzívebb lehet a baktériumok savasodása, de ha nem tervezünk nagy nasi partit lefekvés előtt, nyugodtan előbbre is lehet hozni a fogmosást.

A fogorvosok legalább napi kétszeri fogmosást ajánlanak, ez az a kényelmes időtartam, ami még pont megakadályozza a baktériumokat abban, hogy vastagabb réteget képezzenek a fogaidon. Minél vastagabb a lepedék, és minél több étel jut a baktériumokhoz, annál több savat engednek magukból.

Kérje ingyenes telefonos konzultációnkat!

Nem gond, ha még nem tudja, hogy milyen kezelésre lenne szüksége, vagy egyéb kérdés merült fel. Azért vagyunk, hogy segítsünk! Adja meg elérhetőségét és kolléganőnk részletesen tájékoztatja a lehetőségekről és felméri, hogy melyik szakemberünk tud Önnek segíteni.

    Írja meg, hogy hétköznapokon mikor kereshetjük, és alkalmazkodunk az Ön idejéhez!