A gyökérkezeléssel megtartható az élettelen fog, azonban ennek is lehetnek mellékhatásai. Gyakran előfordul, hogy az érintet fog elszíneződik, ami főleg az esztétikai régióban található fogak esetében vet fel kérdéseket.  Mi az oka a gyökérkezelt fog elszíneződésének? Hogyan lehet fehéríteni a gyökérkezelt fogat?

Elszíneződés oka

A gyökérkezelt fog elszíneződésének egyik leggyakoribb oka az elhaló szövetállomány. A szövetek bomlásával olyan bomlástermékek keletkeznek, melyek sárgás-barnává változtathatják a fog színét. Ha a gyökértömés nem tölti ki teljesen a gyökércsatornát, szakzsargonnal nem falálló, akkor az üres helyekben szintén bomlástermékek keletkeznek, melyek úgyszintén elszíneződést okozhatnak. A gyökértömés, amellyel a gyökérkezelés után „kitöltik” a fogat, festékanyagokat tartalmaz, melyek bizonyos esetekben kioldódhatnak, ezzel elszínezve a fogat. Amalgámtömés esetében a fog kékes-szürkés színűvé változik, épp ezért az amalgám nem is ajánlott olyan fogakon, amelyek az esztétikai tartományba esnek. Az ezüst-nitrátot vagy cink-oxidot tartalmazó gyógyszerek és tömőanyagok,  sokkal nagyobb eséllyel idézik elő a fog színének elváltozását.

Megoldás

Speciális esetekben egy-egy fogat fehérítünk, nem pedig a teljes fogazatot. Csak akkor tehetünk így, ha bizonyos fogak színei merőben különböznek a többitől. Gyökérkezelt fogak esetében általában belső fogfehérítést végzünk, amelynek eredményessége attól is függ, hogy a gyökérkezelés milyen régen történt. Régen gyökérkezelt, erősen elszíneződött fog esetében, a legjobb megoldás a csapos megerősítésű fémkerámia vagy cirkónium korona.

Belső fogfehérítés menete

A személyes konzultáció során a fogorvos megállapítja az elszíneződés okát, és egy röntgenfelvétel alapján eldönti, hogy a gyökértömés megfelelő-e. A fogorvos izolálja a kezelt fogat, majd fúróval megnyitja azt a pulpakamráig, amelybe a fehérítő gélt kell tenni, ezt követően, ideiglenes tömést helyez a fogba. Az első kezelés után 3-5 nappal kell visszamenni a fogorvoshoz. Szükség esetén a kezelést meg kell ismételni. Az utolsó kezelés után alaposan ki kell tisztítani a fog belsejét, és gyógyszeres gyökértömést helyeznek a fogba. A végleges gyökértömést két-három hét elteltével végzik el, amikor már állandósul a fog színe, és az esetlegesen benne maradt anyag lebomlik.

Kérje ingyenes telefonos konzultációnkat!

Nem gond, ha még nem tudja, hogy milyen kezelésre lenne szüksége, vagy egyéb kérdés merült fel. Azért vagyunk, hogy segítsünk! Adja meg elérhetőségét és kolléganőnk részletesen tájékoztatja a lehetőségekről és felméri, hogy melyik szakemberünk tud Önnek segíteni.

    Írja meg, hogy hétköznapokon mikor kereshetjük, és alkalmazkodunk az Ön idejéhez!