5 dolog, amit nem tudtál a bölcsességfogakról

A legtöbbünk hallott már a bölcsességfogakról.  Ismerünk olyat, vagy már magunk is átestünk bölcsességfog eltávolításon, esetleg tervben van. Mégis, az emberek többsége nincs tisztában vele, hogy mi indokolja a fogeltávolítást.
A bölcsességfogak a felnőtt fogsor utolsó fogai, a harmadik nagyörlő fogak.

 

1. Valóban a fogak torlódását okozzák?

A közhiedelemmel ellentétben az orvostudomány számára máig nem bizonyított tény, hogy a bölcsességfogak a többi fog torlódását okozhatják. Ezzel szemben a kutatások azt mutatják, hogy a fogak természetes módon mozoghatnak, még bölcsességfogak hiányában is. Ebből következik, hogy torlódott fogazat akár bölcsességfogak hiányában is kialakulhat.
Mindezek ellenére meg kell jegyezni, hogy a nem megfelelő szögben fejlődő, előtörésükben akadályozott bölcsességfogak, melyek növekedésük során az előttük helyezkedő foghoz támaszkodnak, panaszokat okozhatnak.

 

2. Honnan származik a bölcsességfog elnevezés?

A bölcsességfogak a fogsor harmadik őrlőfogai, sorban az utolsók és utoljára ezek törtnek elő, ha egyáltalán megtörténik. Jellemzően 17-25 éves kor körül jelennek meg. Ez egy olyan időszak az életben, amikor az ember úgymond eljut a bölcs korhoz, és ezért hívják ezeket az őrlőfogakat bölcsességfogaknak.

 

3. Egyeseknek egyáltalán nincs bölcsességfoguk?

Az úgynevezett csírahiány egy vagy több fog fejlődésének hiányát jelenti, mely a felnőtt fogak 25%-t érinti, ezek közül is a leggyakrabban bölcsességfogak hiányoznak. Következésképpen egyesekben azért hiányozik a bölcsességfog, mert az soha nem is alakultak ki, ritka esetekben ez akár az összes bölcsességfogat is érintheti. Természetesen ez nem érinti az adott személy bölcsességét, vagy inteligenciáját. 😁
Gyakran azért nem látszanak a bölcsességfogak, mert azok előtörése valamilyen okból kifolyólag elmaradt.

 

4. Néhány embernek el sem kell távolíttatnia a bölcsességfogait?

Megfelelő helykínálat a bölcsességfogak előtörése akadálymentes, kielégítő tisztíthatóság és panaszmentesség esetén akár el is lehet tekinteni az eltávolításuktól. A bölcsességfogakat nem kell eltávolítani, ha azok egészségesek, teljesen előtörtek, megfelelően működnek, tisztíthatóak és a szomszédos fogaknak megfelelően helyezkednek el.
A bölcsességfogak megtartása esetén nagyobb odafigyelés szükséges a megfelelő szájhigiénia fenntartásához. Nehezebb hozzáférhetőségükből kifolyólag külön figyelmet kell szentelni a tisztításnak, a fogszuvasodás és az ínybetegségek elkerülése érdekében fogkefén túl fogselyemmel is szükséges tisztítani.
Bizonyos esetekben, amikor a bölcsességfogak rendesen előtörtek, de nem megfelelő szájhigiéné miatt panaszossá válnak, azok eltávolítása válik szükségessé.

 

5. A bölcsességfogak előtörés hiányában további károsodást okozhatnak?

Előtörésben részben, vagy egészében visszamaradt bölcsességfogak nem kerülnek egészséges helyzetbe, így eltávolításuk szükséges:

  • Ha fizikai akadály miatt az állkapocsban maradnak, nem törnek elő és kapcsolatban vannak a szájüreggel, még ha ez nem is látható. Panoráma röntgen felvételen a fog körül felritkulás látható, ez cisztát vagy fertőzést feltételezhet, amely károsíthatja az állcsontot vagy a szomszédos fogak gyökereit.
  • Ha részben előtörnek, az ínyen keresztül láthatóvá válnak, mivel ezt a területet nehéz megtisztítani. A bölcsességfogak, amelyek csak részben törnek elő, úgymond átjárót képeznek a baktériumok számára, amelyek ínybetegségeket, fogszuvasodást és gyulladást okozhatnak.
  • Ha teljes egészében előtörtek, de nehezebben tisztíthatóak, lepedékesek, baktériumok tapadnak meg rajtuk, szuvasak vagy ínybetegséget okoznak.

A Smilefactory gyakorlott szájsebész szakorvosa segít Önnek az igényeinek megfelelő kezelés kiválasztásában és elvégzésében.

Hozzászólás