A legtöbbünk hallott már a bölcsességfogakról.  Ismerünk olyat, vagy már magunk is átestünk bölcsességfog eltávolításon, esetleg tervben van. Mégis, az emberek többsége nincs tisztában vele, hogy mi indokolja a fogeltávolítást.
A bölcsességfogak a felnőtt fogsor utolsó fogai, a harmadik nagyörlő fogak.

1. Valóban a fogak torlódását okozzák?

A közhiedelemmel ellentétben az orvostudomány számára máig nem bizonyított tény, hogy a bölcsességfogak a többi fog torlódását okozhatják. Ezzel szemben a kutatások azt mutatják, hogy a fogak természetes módon mozoghatnak, még bölcsességfogak hiányában is. Ebből következik, hogy torlódott fogazat akár bölcsességfogak hiányában is kialakulhat.
Mindezek ellenére meg kell jegyezni, hogy a nem megfelelő szögben fejlődő, előtörésükben akadályozott bölcsességfogak, melyek növekedésük során az előttük helyezkedő foghoz támaszkodnak, panaszokat okozhatnak.

2. Honnan származik a bölcsességfog elnevezés?

A bölcsességfogak a fogsor harmadik őrlőfogai, sorban az utolsók és utoljára ezek törtnek elő, ha egyáltalán megtörténik. Jellemzően 17-25 éves kor körül jelennek meg. Ez egy olyan időszak az életben, amikor az ember úgymond eljut a bölcs korhoz, és ezért hívják ezeket az őrlőfogakat bölcsességfogaknak.

3. Egyeseknek egyáltalán nincs bölcsességfoguk?

Az úgynevezett csírahiány egy vagy több fog fejlődésének hiányát jelenti, mely a felnőtt fogak 25%-t érinti, ezek közül is a leggyakrabban bölcsességfogak hiányoznak. Következésképpen egyesekben azért hiányozik a bölcsességfog, mert az soha nem is alakultak ki, ritka esetekben ez akár az összes bölcsességfogat is érintheti. Természetesen ez nem érinti az adott személy bölcsességét, vagy inteligenciáját. ?
Gyakran azért nem látszanak a bölcsességfogak, mert azok előtörése valamilyen okból kifolyólag elmaradt.

4. Néhány embernek el sem kell távolíttatnia a bölcsességfogait?

Megfelelő helykínálat a bölcsességfogak előtörése akadálymentes, kielégítő tisztíthatóság és panaszmentesség esetén akár el is lehet tekinteni az eltávolításuktól. A bölcsességfogakat nem kell eltávolítani, ha azok egészségesek, teljesen előtörtek, megfelelően működnek, tisztíthatóak és a szomszédos fogaknak megfelelően helyezkednek el.
A bölcsességfogak megtartása esetén nagyobb odafigyelés szükséges a megfelelő szájhigiénia fenntartásához. Nehezebb hozzáférhetőségükből kifolyólag külön figyelmet kell szentelni a tisztításnak, a fogszuvasodás és az ínybetegségek elkerülése érdekében fogkefén túl fogselyemmel is szükséges tisztítani.
Bizonyos esetekben, amikor a bölcsességfogak rendesen előtörtek, de nem megfelelő szájhigiéné miatt panaszossá válnak, azok eltávolítása válik szükségessé.

5. A bölcsességfogak előtörés hiányában további károsodást okozhatnak?

Előtörésben részben, vagy egészében visszamaradt bölcsességfogak nem kerülnek egészséges helyzetbe, így eltávolításuk szükséges:

  • Ha fizikai akadály miatt az állkapocsban maradnak, nem törnek elő és kapcsolatban vannak a szájüreggel, még ha ez nem is látható. Panoráma röntgen felvételen a fog körül felritkulás látható, ez cisztát vagy fertőzést feltételezhet, amely károsíthatja az állcsontot vagy a szomszédos fogak gyökereit.
  • Ha részben előtörnek, az ínyen keresztül láthatóvá válnak, mivel ezt a területet nehéz megtisztítani. A bölcsességfogak, amelyek csak részben törnek elő, úgymond átjárót képeznek a baktériumok számára, amelyek ínybetegségeket, fogszuvasodást és gyulladást okozhatnak.
  • Ha teljes egészében előtörtek, de nehezebben tisztíthatóak, lepedékesek, baktériumok tapadnak meg rajtuk, szuvasak vagy ínybetegséget okoznak.

A Smilefactory gyakorlott szájsebész szakorvosa segít Önnek az igényeinek megfelelő kezelés kiválasztásában és elvégzésében.

Kérje ingyenes telefonos konzultációnkat!

Nem gond, ha még nem tudja, hogy milyen kezelésre lenne szüksége, vagy egyéb kérdés merült fel. Azért vagyunk, hogy segítsünk! Adja meg elérhetőségét és kolléganőnk részletesen tájékoztatja a lehetőségekről és felméri, hogy melyik szakemberünk tud Önnek segíteni.

    Írja meg, hogy hétköznapokon mikor kereshetjük, és alkalmazkodunk az Ön idejéhez!