A fogbeültetés (implantáció) esetében a hiányzó fogakat műgyökerekkel, azaz fogorvosi implantátumokak pótolják. Az implantátumok tulajdonságaiban nagyban hasonlítanak az eredeti fogakkal, épp olyan erősek, jól használhatóak és esztétikusak. A fogorvosi implantátum olyan műgyökér, amelyet az elvesztett fog(ak) helyére ültetünk be az előzetesen gondosan megtervezett fogpótlás viselése céljából.
Az implantációs fogpótlás egy vagy több foghiány, vagy akár teljes fogatlanság esetén is megoldást jelentkhet, ha szeretnénk elkerülni a meglévő fogaink “lecsiszolását”, vagy alternatíván keresünk a kivehető fogpótlásra. Az implantáció feltételei a megfelelő szájhigiéné, megfelelő mértékű csontkínálat – szükség szerint ez megteremthető. Kizáró tényező a nagymértékű dohányzás, kezeletlen cukorbetegség, valamint biszfoszfonát típusú csontritkulásra szedett gyógyszer hosszú távú szedése.
​A modern fogorvosi implantátumok szövetbarát anyagból, titániumból készülnek, melyek úgy vannak kialakítva, hogy csavarmenetük (makrostruktúrája) révén jól meg tud kapaszkodni a csontban, és felületi egyenetlensége (mikrostruktúrája) lehetőséget biztosít az új csontbenövéseknek az érdes felület apró rései közé.
Amennyiben az implantálást előzi meg és a rendelkezésre álló Amennyiben a csonttkínálat elegendő, és a fogány is megfelelő állapotú, a foghúzást követőan azonnali is sor kerülhet implantációra. Az implantátumok csak egészséges, gyulladásmentes közegbe csontosodnak be megfelelően.
Az implantátumokra többféle fejrész illeszthető, így egyaránt felhasználhatóak koronák, hidak elhorgonyzására, vagy a kivehető protézis stabilitásának, rögzítettségének növelésére is.

Navigációs implantáció

A csontszövet és lágyrészek feltérképezése céljából, CT felvétel készül a foghiány területéről. A CT felvétel alapján számítógépen megtervezzük az implantációs beavatkozást. A tervező programnak köszönhetően tökéletesen lehet modellezni az implantátumok elhelyezkedését és optimális méretét, figyelembe véve a rendelkezésre álló csont mennyiséget és minőséget, valamint az idegcsatornák és az arcüregek elhelyezkedését. A műtéti terv alapján készült egyedi, személyre szabott műtéti segédeszköz – implantációs sablon – segítségével megtörténik a beavatkozás. Az implantációs sablon használata biztosítja, hogy az implantátumok tökéletesen a tervezett helyükre kerüljenek, és, hogy Önnek a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon a kezelés. Az optimális pozícióba beültetett implantátumra elkészítjük a fogpótlást.

Sorközi vagy sorvégi foghiány pótlása implantátumokkal

A foghiány pótlásához nem szükséges a szomszédos ép és egészséges fogak “lecsiszolása” csak azért, hogy egy híddal áthidaljuk a foghiányt, valamint ha az utolsó fogunk hiányzik a sorból, nem szükséges a két előtte lévő fogat lecsiszolni és egy háromtagú hidat készíttetni. Az implantátum az eltávolított fog helyére kerül. A gyógyulási időt követően koronát készítünk rá, melynek anyaga lehet fémkerámia vagy cirkónium.

Teljes foghiány pótlása fogászati implantátumokkal

Az implantátumokkal a teljes fogazat helyreállítható. Ehhez hat-nyolc implantátum beültetésére van szükség állcsontonként, melyre tizenkettő-tizennégy körhídat lehet rögzíteni.

Teljes foghiány pótlása kivehető, implantátum elhorgonyzású fogsorral

Felejtse el a fogsorragasztót, a fogsor rögzítését az implantátumok biztosítják! A behelyezendő implantátumok számát és típusát a rendelkezésre álló csontmennyiség és a fogptólás típusa határozza meg. A behelyezés-kivétel könnyű, a fogsor mégis szilárdan tart.

A fogászati implantátum behelyezésének menete

Előzetes képalkotó diagnosztika alapján megtervezzük az implantátumok tervezett pozícióit, előzetes tervet készítünk a pótlásra, és megválasztjuk az implantátumok típusát és méretét. Az implantáció helyi érzéstelenítésben történik, de rendelésünkön igény esetén van lehetősége altatásban is kérni ezeket a beavatkozásokat. Érzéstelenítést követően metszés segítségével megnyitjuk az ínyt, hogy az állcsontgerinc elérhetővé váljék. Fúrási protokollal kialakítjuk a protézisnek megfelelő csontfészket, melybe behajtjuk az implantátumot és zárócsavarral vagy gyógyulási csavarral zárjuk az implantátumot. Az ínyt varrattal zárjuk. Varratszedés egy-két hét múlva.

Egyfázisú implantátum esetén a beültetéssel egy időben a műtét végén ráhelyezzük az ideiglenes vagy végleges fogpótlást.

A kétfázisú beültetés folyamán az első alkalommal behelyezzük az implantátumot és a műtét végén az ínyt összevarrjuk, a varratokat egy hét elteltével eltávolítjuk. Az ezt követő két-három hónap csontosodási idő elteltével felszabadítjuk az implantátumot majd felhelyezzük a végleges fogpótlást.