Humán papilloma vírus (HPV) és a rák kapcsolata

A humán papilloma vírus (HPV) egy kettős szálú DNS vírus, amely a bőr és a nyálkahártya hámsejtjeit fertőzi meg. Az érintett bőr és / vagy a nyálkahártya által borított területek érintettek a száj belsejében, a torokban, a nyelven, a mandulákon, a hüvelyben, a méhnyakon, a szeméremajkakon, a péniszen (a húgycsőnyílás) és a végbélnyíláson fordulnak elő. A vírus átvitele ezen területek fertőzöttség estén történő érintkezésekor következik be. Ma már ismert tény, hogy a humán papilloma vírus szexuális úton is terjed, függetlenül attól, hogy hagyományos, vagy orális érintkezés történik. További átviteli utak jelenleg is kutatás tárgyát képezik. Jelenleg nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy a vírus egy sejten kívüli élettelen felszínen sokáig képes lenne túlélni.

A HPV a szájgarati rákok vezető oka, de a tisztán szájüregi rákok esetében relatív ritkán azonosítanak tisztán vírus eredetet. A humán papilloma vírus 200 törzséből eddig 9 esetében igazoltak rákos kockázatot, utóbbi magas kockázatú törzsek közül a HPV16 kapcsolódik szorosan a szájgarati rákokhoz. Néhány törzshöz  jóindulatú növekedés (pl. szemölcs) társulnak, és túlnyomó többségük esetében nem azonosítottak kóros eltérést.

A HPV fertőzések 99%-a következmények nélkül zajlik, akár úgy, hogy a fertőzött tünetek híján nincs is tudatában a betegségnek. A szervezet immunrendszere általában legyőzi a HPV-fertőzést. Az szájgarati rákos megbetegedések előfordulása gyorsan növekszik. A korai felismerés sikeresebb kezelést, jobb gyógyulási esélyeket és magasabb túlélést eredményez.

 

Hozzászólás