Humán papilloma vírus (HPV) és a rák kapcsolata

A humán papilloma vírus (HPV) egy kettős szálú DNS vírus, amely a bőr és a nyálkahártya hámsejtjeit megfertőzi. Olyan bőr és / vagy a nyálkahártya által borított területek érintettek, mint például a száj belseje, a torok, a nyelv, a mandulák, a hüvely, a méhnyak, a szeméremajkak, a pénisz (a húgycsőnyílás) és a végbélnyílás. A vírus átvitele akkor következik be, amikor ezek a területek érintkeznek a vírussal. Ma már ismert tény a vírus szexuális úton történő terjedése, legyen szó hagyományos, vagy orális érintkezésről, azonban a további átviteli utak jelenleg is kutatás tárgyát képezik. Nagyon valószínűtlen, hogy a vírus képes lenne egy sejten kívüli élettelen felszínen sokáig túlélni.

Míg a szájgarati rákok vezető oka, addig a tisztán szájüregi rákok esetében ritkán azonosítanak tisztán HPV eredetet. A humán papilloma vírus 200 törzséből eddig 9 esetében igazoltak rákos kockázatot, utóbbi magas kockázatú törzsek közül a HPV16 kapcsolódik szorosan a szájgarati rákokhoz. Néhány törzshöz  jóindulatú növekedés (pl. szemölcs) társulnak, és túlnyomó többségük esetében nem azonosítottak kóros eltérést.

A HPV fertőzések 99%-a következmények nélkül zajlik, akár úgy, hogy a fertőzött tünetek híján nincs is tudatában a betegségnek. A szervezet immunrendszere általában legyőzi a HPV-fertőzést. Az szájgarati rákos megbetegedések előfordulása gyorsan növekszik. A korai felismerés sikeresebb kezelést, jobb gyógyulási esélyeket és magasabb túlélést eredményez.

Hozzászólás