Fogbeültetések vagy hídpótlás: melyik a legjobb Önnek?

A fogak elvesztése a mosoly megjelenése mellett nagyban hátráltatja a funkcionalitást is, ezen túlmenően a foghiány jelenős önbizalomhiányt is okozhat. A hiányzó fogak pótlására alkalmazott leggyakoribb megoldások a fogbeültetés és a hídpótlás. Bár mindkettő teljes helyreállítást biztosít, technikailag nagyon különböznek.

Mi az a fogászati implantátum?

A fog és a környezetének szerkezete sokkal bonyolultabb, mint az ember gondolná. Amikor egy fogat eltávolítanak, az hatással van az azt körülvevő csontra, rostokra és idegekre, végső soron pedig a foghiányt övező szövetek állapotának romlásához vezet.

A fogászati implantátum a fogat egy általában nagytisztaságú titánból készül műgyökérrel pótolja. Néhány hónap alatt a csont „összenő” a fémmel, végül az implantátumra koronát vagy hídpótlást rögzítenek.

Fogászati implantátum

Mi szól a fogászati implantátum mellett, illetve ellene?

  • A fogászati implantátumok egyik legnagyobb előnye, hogy kevésbé terhelik a foghiányt övező fogakat, és segítik a környező csontstruktúrák és íny gyógyulását. Foghiány pótlásával csökken az állkapocs ízületi panasz kockázata. Egy jó minőségű fogimplantátum általában egy életen át kitart.
  • A fogászati implantátumok hátránya, hogy egyes összetett esetekben költséges kezelést igényelnek. Nagyszámú, kiterjedt foghiány esetén akár jelentős költségekkel is lehet számolni.
  • Az implantátumok általában hosszabb ideig tartanak. Bizonyos esetekben több beavatkozás elvégzése szükséges. Az implantációt követően a végleges pótlás elkészítéséig több hónap is eltelhet. A legszélsőségesebb esetek kivételével a hídpótlás elkészítése legfeljebb néhány hétig tart.

Mi az a hídpótlás?

A fogászati híd a foghiányt övező fogakon rögzül, és áthidalja magát a hiányt – innen az elnevezés. A hagyományos eljárás során a pillérfogakat, melyeken a hidat rögzítik, lepreparálják – úgymond „lecsiszolják”. Ezt követően a híd pillérjeit sapkaszerűen illesztik az előkészített fogakra. A pilléreket hídtest köti össze, ez hidalja át a foghiányt. Ezután minden fogra egy sapkát helyeznek, amelyet a híd kísér, és pótolja a hiányzó foga(ka)t.

Különleges esetekben a fogorvos készíthet olyan hidat is, amihez a pillérfogakat nem kell, vagy elég csak részben előkészíteni, ám ezek tartós alkalmazása bizonytalan.

Hídpótlás

Mi szól a hídpótlás mellett, illetve ellene?

  • A fogászati hidak egyik legfőbb előnye, hogy a hiányzó fogak pótlásának egyik legköltséghatékonyabb megoldása. A hidak másik nagy előnye, hogy jelentős csontveszteség esetén sem igényelnek csontpótlást. A hídpótlás gyorsabb eljárást kínál a hiányzó fogak pótlására.
  • A hidak egyik legnagyobb hátránya, hogy jobban terhelik a hiányt övező szöveteket, különösen azokat a fogakat, melyeken maga a híd rögzül. Amellett, hogy a híd nem életre szóló megoldás, a hidat tartó fogak várható élettartama is jelentősen rövidül. A hidak nem befolyásolják a környező szöveti szerkezetet sem, ami azt jelenti, hogy a foghiányból fakadó csontfelszívódást a pótlás elkészülte után sem csökkentik.

Melyik a számunkra megfelelő megoldás?

A hiányzó fog pótlásához elengedhetetlen, hogy egyeztessen a fogorvosával a kezelési lehetőségeiről. Az orvosa gondosan mérlegeli helyzetének minden aspektusát, és ezek alapján kezelési javaslattal él. Fogorvosa számára fontos szempont, hogy a lehető legkíméletesebb megoldást javasolja Önnek, miközben évekre szóló folyamatos használatot biztosít.

A Smilefactory képzett orvosai segítenek Önnek az igényeinek megfelelő kezelés kiválasztásában és elkészítésében.

Hozzászólás