egésszséges száj napja
Európa-szerte Magyarországon halnak meg a legtöbben szájüregi rák következtében

Az Országos Onkológiai Intézet tájékoztatása szerint Magyarországon az ajak és szájüregi rosszindulatú daganatos csoportban a Rákregiszter adatai szerint évente mintegy 1500-1600 új esetet fedeznek fel. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a betegcsoporthoz tartozó halálozás évente mintegy 600-650 esetet jelent.

Csökkenthető a megbetegedések száma?

Az alkoholizmus és a dohányzás külön-külön is rizikófaktorok, de együttesen akár 200-szorosára is emelhetik a szájüregi daganatok kialakulás valószínűségét. Sokaknak alternatívát jelent az e-cigaretta, azonban egy friss amerikai kutatás szerint az e-cigarettázásnak akár súlyosabb egészségügyi következményei is lehetnek.

A szájüregi rákmegelőző állapotok kiszűrésében, illetve a daganatok felismerésében jelenleg a fogorvosok szerepe jelentősebb. A magyar felnőtt lakosság fele jár rendszeresen fogorvoshoz, 20 százalékuk pedig még fájdalom esetén sem fordul szakemberhez.

Kóros elváltozás gyanúja esetén szövettani mintavétel történik, és amennyiben rosszindulatú elváltozás igazolódik, úgy arc-állcsont-szájsebészeti szakellátás keretén belül az onkoteam az onkoterápiás protokollok alapján meghatározza a beteg számára legmegfelelőbb kezelést.

Szervezett szűrés hiányában a betegtől függ, mikor fordul panaszával orvoshoz.

  Szájüregi rákszűrés, fogkőeltávolítás, panoráma röntgen, konzultáció fogorvossal

  40.000,- helyett MOST* CSAK  9.900,-

A szájüregi daganatok

A tünetek szerteágazóak, seb keletkezhet a szájban, a beteg fájdalmat érezhet a szájüregben, megnagyobbodhatnak a nyaki nyirokcsomók. Előrehaladottabb állapotban a betegnek már nyelési nehézséget panaszolnak, és a beszéd is akadályozottá válhat.
A szájüregi daganatok terápiájáról az onkoteam dönt, az elsődleges kezelése a daganat eltávolítását célzó műtét, amit gyakran a nyaki régiók nyirokcsomóinak eltávolításával egészítenek ki. Előrehaladott folyamat esetében, sugárkezelés, vagy gyógyszeres terápiával (kemoterápia vagy biológiai terápia) kombinált sugárkezelés javasolt.

Feltételezések szerint a rossz szájhigiéné a dohányzással és az alkoholfogyasztással együtt hozzájárulhat a betegség kialakulásához. Az egészséges fogazat kialakítása már az anyaméhben elkezdődik az anya táplálkozásával, gyermekkorban pedig a szülőknek kell jó példával elől járniuk, mert a gyerekek elsősorban őket utánozzák.

Az európai fogorvosok szövetségének (Council of European Dentists) 2018-as felmérése szerint a magyar 12 évesek fogazata a legrosszabb, ebben az életkorban már csak alig egynyolcaduknak van teljesen ép fogazata.

  Szájüregi rákszűrés, fogkőeltávolítás, panoráma röntgen, konzultáció fogorvossal

  40.000,- helyett MOST* CSAK  9.900,-

Egészséges száj napja a smilefactory rendelőben
A Fogorvosok Világszövetsége (FDI) március 20-át az „Egészséges száj világnapjává” nyilvánította, amely kampányhoz Magyarország 2013-ban csatlakozott.
smilefactory
 • Rendelőnkben a legjobb kezekben van

  A smilefactory™ orvosa Dr. Pintér Gábor Tamás napi gyakorlatban foglalkozik szájüregi daganatos betegek ellátásával a Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinikáján.

  A Klinikai tapasztalatok szerint Magyarországon nagyon magas a dohányzást fiatalon elkezdők száma, ez pedig rákos megbetegedésre hajlamosító tényező, melynek hatása egyértelműen észlelhető.

 • Időpontfoglalás
AKCIÓS AJÁNLAT

  Szájüregi rákszűrés, fogkőeltávolítás, panoráma röntgen, konzultáció fogorvossal

  40.000,- helyett MOST* CSAK  9.900,-

  *Az akciós ajánlat 2019. március 20-tól 2019. augusztus 31-ig érvényes.

Igénybe vehető előzetes időpontegyeztetést követően a jelzett időszakban péntekenként 13:00-21:00 között.

Online időpontfoglalás

Nyitvatartási időben felvesszük Önnel a kapcsolatot.